Blog: Wat gaat 5G ons brengen?

Nieuws14 mei 2020

Op de mobiele markt is 5G op dit moment het meest besproken onderwerp. Voor volgende maand staat de 5G veiling op de agenda. Hier worden de door het kabinet gereserveerde bandbreedtes verkocht.

Door Marko de Jong

Vodafone is, door haar huidige 4G-techniek aan te passen, nu al in staat via de huidige 4G masten een 5G signaal te verzenden. De snelheidsverhoging ligt voorlopig slechts op ca. 10%, t.o.v. 4G nu.

Na de veiling zal 5G pas echt ten volste – en door alle netwerken – worden aangeboden. T-Mobile heeft aangegeven tot internetsnel van 20 Gbit/s te kunnen gaan. Dit zal voor veel gebruikers, zakelijk en particulier niet altijd nodig zijn. Bandbreedtes van 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) zullen waarschijnlijk de nieuwe standaard gaan worden.
Op dit moment haal 4G+ een snelheid tot 225 Mbit/s. Daarmee vergeleken wordt 5G dus een stuk sneller.

Waarom 5G?

Heel simpel: wij maken met z’n allen zoveel gebruik van het internet, dat er problemen gaan ontstaan op het gebied van capaciteit. We downloaden nu 1000 keer meer data, dan bij de release van 4G in 2013.
5G zorgt voor meer capaciteit en maakt het mogelijk meer toepassingen te koppelen aan het internet.

Welke toepassingen?

5G zal natuurlijk gebruikt worden in smartphones, tablets en laptops. Ik kan me ook voorstellen dat 5G op den duur gebruikt zal worden in huishoudens, ter vervanging van de bestaande alles-in-een-pakketten.
Daarnaast wordt 5G heel belangrijk op het gebied van Internet of Things (IoT). Het IoT verbind apparaten, doormiddel van allerlei sensoren, met het internet. Thuis zijn dat bijvoorbeeld nu al thermostaten, slimme speakers, koelkasten en televisies.
Met 5G wordt IoT ook buiten een stuk makkelijker toepasbaar. Denk dan bijvoorbeeld aan slimme lantaarnpalen of ondergrondse containers die een seintje geven wanneer de container geleegd moet worden. Ook op het gebied van natuur en milieu zal 5G en IoT haar meerwaarde gaan bieden.
Uiteindelijk is IoT zo’n slimme technologie dat apparaten onderling informatie zullen uitwisselen. Dit helpt ons dan weer in ons dagelijks leven.

## Zelfrijdende auto’s en Slimme Steden 5G en IoT zal de (massale) komst van zelfrijdende auto’s een stuk dichterbij brengen. Omdat alle auto’s met elkaar in contact staan en informatie uitwisselen, zijn files verleden tijd. Valt er een boom om, dan geeft de eerste auto dit meteen door aan de volgende, waarna er omheen gereden wordt of een andere route gekozen wordt.

Bovendien denk ik dat zelfrijdende auto’s vooral gehuurd zullen worden en je deze van te voren bestelt. Na jou te hebben afgezet rijdt de auto door naar de volgende persoon, waardoor er een stuk minder auto’s op de weg zullen zijn. Dit is dan natuurlijk weer een stuk duurzamer.

Als er steeds meer sensoren geplaatst worden in apparatuur, dan is het koppelen van deze apparatuur ten behoeve van een ‘slimme stad’ een logische vervolgstap. In die slimme stad spelen communicatie en technologie een zeer belangrijke rol. Vanuit de metingen van de sensoren komt er informatie vrij. Op basis van deze informatie kunnen er beslissingen genomen worden omtrent bijvoorbeeld verkeer, sociale veiligheid, milieu en duurzaamheid. Zo’n slimme stad kan dus veel voordelen bieden voor stad en bewoner.

Kritiek op 5G

Er zijn mensen en organisaties welke kritiek hebben op de komst van 5G.
De zorgen komen vooral voort uit de vraag of 5G-straling gezondheidsschade kan veroorzaken.
Wanneer de straling niet gereguleerd zou worden, dan zouden deze zorgen geheel terecht zijn. Maar, net als bij 4G, gelden er bij 5G ook blootstellingslimieten.

Dat er kritische vragen worden gesteld kan, naar mijn mening, alleen maar worden toegejuicht. Maar dat geldt net zo goed voor technologische vooruitgang.

Ik ben ervan overtuigd dat 5G ons meer gaat brengen en vergelijkbaar zal zijn met de overstap van 2G naar 3G. 3G bracht ons de eerste smartphone. Wat 5G ons werkelijk gaat geven is natuurlijk nog toekomstmuziek, maar die toekomst is dichterbij dan ooit.

< Naar nieuwsoverzicht

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding