Vijf handige Android-tools voor gegevensbeveiliging

nieuws27 januari 2017

Een goed beveiligde smartphone is tegenwoordig bijzonder belangrijk. Malware heeft immers inmiddels zijn weg gevonden naar mobiele devices. Besturingssystemen bezitten een aantal handige interne beveiligingsopties waar niet iedereen bekend mee is. Vijf handige Android-toepassingen voor gegevensbeveiliging.

1. De Android-app-scanner

Sinds 2012 biedt Google een eigen malwarescanner aan die is ingebouwd in het Android-besturingssysteem. Deze toepassing scant continu alle apps op mogelijke besmettingen. Deze optie activeren is erg eenvoudig. Ga naar de Google-sectie onder ‘Instellingen’ en selecteer het kopje ‘Beveiliging’. Schuif vervolgens de optie ‘Zoeken naar beveiligingsdreigingen in applicaties’ naar rechts. De smartphone scant op dat moment continu op malafide content. 

2. Android Device Manager 

Via de ingebouwde Android Device Manager is het onder andere mogelijk om de smartphone te blokkeren of te wissen vanaf de pc. De volledige functionaliteit kan worden geactiveerd via ‘Instellingen’. Ga vervolgens naar ‘Beveiliging’ en activeer alle opties onder ‘Apparaatbeheer’. In het geval van verlies kan de smartphone worden geblokkeerd of gewist via https://www.google.com/android/devicemanager of de Android Device Manager-app op een andere smartphone. 

3. Tweefactorauthenticatie

Tweefactorauthenticatie biedt een extra beschermingslaag boven op wachtwoorden. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het allerminst. Door een telefoonnummer te koppelen aan een dienst worden accounts extra beveiligd. Dit kan op twee manieren: door het invoeren van een telefoonnummer via de pagina van de Google-dienst, of via de Google Authenticator-app. De eigenaar van het nummer ontvangt een code die kan worden gebruikt om in te loggen. Dit maakt het voor cybercriminelen lastiger om accounts te hacken. 

4. Apparaat coderen

Via de optie ‘Apparaat coderen’ kunnen gegevens op de telefoon worden beveiligd tegen gegevensinbreuk. Door gegevens te coderen kunnen deze een stuk moeilijker worden ingezien door, bijvoorbeeld, hackers. Deze optie kan worden gebruikt via ‘Beveiliging’ onder ‘Instellingen’. De smartphone moet hierdoor wel met een oplader aan een computer worden gekoppeld. 

5. Smart Lock

Uiteraard is het belangrijk de smartphone te voorzien van een pin- of swipe-patroon. Maar gezien het veelvuldige gebruik van de smartphone kan het frustrerend zijn steeds weer die code in te moeten voeren. Met Smart Lock kunnen gebruikers zelf bepalen wanneer de smartphone is vergrendeld. Bijvoorbeeld thuis, op kantoor of wanneer deze is verbonden met een Bluetooth-apparaat. De functie zorgt er tevens voor dat de smartphone automatisch wordt vergrendeld wanneer de medewerker niet langer binnen het bereik van de veilige locatie is.

< Naar nieuwsoverzicht

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding